OPCIJE PRIJENOSA UŽIVO TE VAŽNOST ULOGE SPORTSKOG KOMENTATORA – Meteora produkcija
SPORTSKI PRIJENOSI

OPCIJE PRIJENOSA UŽIVO TE VAŽNOST ULOGE SPORTSKOG KOMENTATORA

Zamislite da organizirate lokalni sportski turnir u vašemu mjestu ili gradu. Turnir s godinama dostigne respektabilan broj ekipa, a organiziranje u manjim sredinama privlači nekolicinu lokalnih sponzora.

event 05.03.2022.
FOTO: Marin Sušić

Iako vam se čini da više ništa ne nedostaje takvoj organizaciji turnira, varate se. Bilo da se radi o lokalnom sportskom turniru ili pak nekom velikom međunarodnom natjecanju, bez medijske promocije u vidu live streaminga ili prijenosa uživo na nekoj od televizija, teško da ćete ostati zamijećeni u mnoštvu sličnih natjecanja koja su već prepoznala važnost video produkcije za njihov posao.

Kada se jednom odlučite da vaš sportski događaj bude popraćen putem interneta ili malih ekrana, morate imati na umu da vam se na raspolaganju nudi nekoliko opcija.

1. Live streaming

Ako se odlučite za live streaming vašeg sportskog događaja, možete birati između internetskog prijenosa s jednom, dvije, tri ili više kamera.

Svako sportsko natjecanje trebalo bi imati minimalno live stream s jednom kamerom.

Uz to možete dodati mnoge dodatne zanimljive opcije, a ”must have” je grafika koja uključuje semafor, rezultat, a po potrebi i statističku obradu utakmica.

2. Televizijski prijenos

Skuplja, ali svakako ”jača” varijanta za vaš brend je prijenos sportskog događaja uživo putem nekog televizijskog kanala, a danas se uz nacionalne TV kuće, nudi i mnoštvo specijaliziranih sportskih programa.

Ovdje su tehnički zahtjevi nešto viši pa se i minimalni broj kamera povećava ovisno o tehničkim uvjetima. Također, možete dodati opciju snimanja kranom (jimmy jibom) ili dronom, ako se radi o događajima na otvorenom.

Naravno uz sve to, i ovdje se nude grafike koje će upotpuniti sportske događaje, kao i mnoge druge zanimljive opcije.

FOTO: Vedran Tolić

Veliku ulogu u prijenosu vašeg sportskog događaja svakako ima i sportski komentator.

Live streaming možemo odraditi sa ili bez komentatora. I to je, kao i sve drugo opcionalno. Međutim, višegodišnje iskustvo live streaminga i preko stotine televizijskih prijenosa govore nam jedno: Sportski događaji s komentatorom poprimaju jednu novu dimenziju, novi oblik. Komentator daje dinamiku i zanimljivost. Uz to, komentator donosi više informacija za gledatelje što u konačnici obogaćuje vaš sportski događaj.

Shvatili su to i čelnici Hrvatskog košarkaškog saveza. Naime, već nekoliko sezona naša produkcija surađuje s navedenim Savezom na produkciji internet prijenosa utakmica za potrebe HKS TV-a. Tek je od ove sezone HKS za svaku od utakmica HT Premijer lige, koje se prikazuju putem interneta, odlučio uvesti sportskog komentatora. I čini se kako je to bio pun pogodak, jer utakmice su zaista postale življe i mnogo zanimljivije nego suhoparno praćenje prijenosa bez komentatora.

U ovom konkretnom slučaju, komentatora pronalazi HKS, a naša produkcija osigurava komentatorsku opremu (naglavni mikrofon i komentatorsku kutiju).

U bilo kojem drugom slučaju, naša produkcija surađuje s nekoliko iskusnih sportskih komentatora koji će uvelike obogatiti vaš sportski događaj.

Zaključno, živimo u svijetu tehnologije gdje su internetski i televizijski prijenosi za vaš sportski event neminovni, a na vama je samo da odlučite za koju opciju video prijenosa ćete se odlučiti. Jedino tako, postat ćete i ostati prepoznatljivi u mnoštvu sličnih evenata, a vaše natjecanje podići će se na jednu višu i kvalitetniju razinu.