AUSTRALSKI NOGOMET I EUROPSKO PRVENSTVO U HRVATSKOJ – Meteora produkcija
SPORTSKI PRIJENOSI

AUSTRALSKI NOGOMET I EUROPSKO PRVENSTVO U HRVATSKOJ

Svaki projekt i suradnja koju ostvarujemo s klijentima priče su za sebe. A neke od njih znaju biti posebne. Jedna takva vezana je uz praćenje australskog nogometa u Hrvatskoj.

event 03.11.2022.

Suradnja sa SANH-om (Savezom Australskog nogometa Hrvatske) krenula je u rujnu 2015. godine kada je Hrvatska bila domaćin Eurokupa u Umagu. Naša tehnička ekipa bila je zadužena za internet prijenose natjecanja s glavnog terena, kao i za TV prijenose utakmica hrvatske reprezentacije.

Tada je to još uvijek bio relativno nepoznat sport u Lijepoj našoj, a itekako dobro poznat u svijetu.

Suradnja se proširila te smo nekoliko sezona u nizu pratili svako kolo muške i ženske lige, a svakog tjedna specijalna reportaža o novostima iz ovog sporta, popularno zvanog ”footya”, emitirala se na Sportskoj televiziji.

Za one koji možda nisu dovoljno upućeni, Australski nogomet je sport koji se igra s 18 igrača u polju. Igra se na ovalnom igralištu dužine između 135 i 185 metara, a širine između 110 i 150 metara. Igra se loptom jajastog oblika, ali je ona različita od one kojom se igra ragbi ili američki nogomet. Sličan je ragbiju, američkom nogometu i keltskom nogometu, a koriste se i neki elementi iz nogometa. (izvor: Sanh.hr)

Australski nogomet u Hrvatskoj počeo se igrati 2006. godine, a svake godine popularnost mu je sve više rasla. Trenutno postoje tri muška i dva ženska kluba, a hrvatska muška i ženska reprezentacija u australskom nogometu (Croatian Knights i Croatian Queens) natječu se na svjetskoj i europskoj razini.

Posljednje Europsko prvenstvo u footyu održalo se u Zagrebu na terenu Kineziološkog fakulteta od 5. do 8. listopada 2022. godine, a u suradnji s AFL Europe i SANH-om odradili smo multicam produkciju cjelokupnog prvenstva.

Tijekom četiri dana natjecanja odradili smo ukupno 28 utakmica, a prijenos uživo mogao se pratiti na službenim stranicama AFL Europe. Za tu prigodu, osigurali smo i komentatorske pozicije koje su upotpunile vizualni dojam prvenstva.

Zahvaljujemo našim vjernim klijentima na povjerenju te se veselimo sličnim suradnjama ovoga tipa i u budućnosti.