VIDEOTEHNOLOGIJA U HRVATSKOM FUTSALU? ZAŠTO NE! – Meteora produkcija
VIDEO PRODUKCIJA

VIDEOTEHNOLOGIJA U HRVATSKOM FUTSALU? ZAŠTO NE!

Poznato je kako naša tehnička ekipa već godinama odrađuje brojne prijenose utakmica hrvatskog futsala, kako u službenim HNS-ovim, tako i u brojnim drugim natjecanjima. Imamo iskustvo rada i na nekoliko izdanja Lige prvaka u futsalu, a već ste imali prilike pročitati i da smo bliski partner najjačeg ženskog turnira u regiji – Zagreb Winter Cupa.

event 09.02.2022.
FOTO: Marin Sušić / Zagreb Winter Cup

A ove zime smo odlučili tu suradnju podići na jednu višu razinu. Osim standardnih usluga koje iz godine u godinu prezentiramo na turniru, ovoga puta ponudili smo nešto sasvim novo, možemo reći i revolucionarno.

Svi su čuli za VAR (Video assistant referee) sustav koji se koristi na nogometnim terenima i možemo se složiti kako je videotehnologija donijela značajne pomake na bolje u svijetu nogometa. Futsal je ovdje ipak malo zaostajao, ali na prošlogodišnjem svjetskom prvenstvu u Litvi došlo je do promjene. FIFA je uvela Video support sustav koji je olakšao sucima donošenje odluka u spornim situacijama i pokazao se kao pravo osvježenje.

FOTO: Vedran Tolić / Zagreb Winter Cup

Hrvatska i hrvatski futsal još su uvijek daleko od uvođenja ovog sustava, ali kako je naša tvrtka dugogodišnji sponzor Zagreb Winter Cupa, a organizatori stalno uvode inovacije na turnir, tako smo zajednički odlučili na finalnom danu natjecanja premijerno uvesti našu inačicu Video support sustava. Tako su i najbolji hrvatski suci imali prilike koristiti pomoć videotehnologije i to puno prije nego što će to imati brojni njihovi kolege diljem svijeta.

A kako smo to napravili? Za početak smo nabavili FIFA-in priručnik za korištenje Video support sustava, a zatim smo ga uz pomoć naših partnera i implementirali. Naravno, produkciju završnog dana natjecanja smo obogatili s većim brojem kamera u Sportskoj dvorani Peščenica, a sve kako bi iz što više kuteva pokrili eventualne sporne situacije.

FOTO: Marin Sušić / Zagreb Winter Cup

Iznimno važni bili su sastanci s delegatom i sucima utakmica kako bi se znao cijeli protokol korištenja tzv. video provjera, a treba spomenuti i suradnju između producenta u dvorani i reportažnih kola.

Kako je sve izgledalo možete pogledati u priloženom videu:

Naravno, za korištenje Video supporta FIFA zahtjeva određene tehničke parametre. Tako se utakmica mora raditi s minimalno četiri kamere, a preporučljivo je da ih u dvorani ima bar šest do osam. Iste kamere služe i za tehničku produkciju televizijskog prijenosa te eventualnog live streaminga, a navedeno smo i odradili na Zagreb Winter Cupu. Televizijski prijenos mogao se pratiti u programu Sportske televizije.

Nakon što smo pionirski probili led s videotehnologijom na hrvatskim parketima, nadamo se kako je ovo samo početak korištenja ovog sustava u hrvatskom futsalu, pa čak i šire.