ZAŠTO SNIMANJE DRONOM MORATE PREPUSTITI U RUKE PROFESIONALACA – Meteora produkcija
SNIMANJE IZ ZRAKA

ZAŠTO SNIMANJE DRONOM MORATE PREPUSTITI U RUKE PROFESIONALACA

U posljednjih nekoliko godina, snimanje bespilotnim letjelicama, odnosno dronovima, postalo je vrlo popularno na raznim sportskim eventima, koncertima, u video spotovima, reklamama i slično.

event 24.01.2023.
FOTO: Meteora Produkcija

I zaista, snimke iz zraka ne samo da daju vizualno prekrasnu prostornu strukturu, već itekako podižu kvalitetu cjelokupnog događaja.

Nije zato ni čudo da je danas tolika pomama za dronovima, no vrlo je važno tko i na koji način može njima upravljati! Ako nemate ishodovane sve dozvole i položene sve potrebne ispite – bespilotno letenje na svoju ruku može biti izuzetno opasno, ali je naravno i kažnjivo!

Krenimo s možda malo i suhoparnim podacima, ali koji su neophodni za poznavanje tematike.

U Republici Hrvatskoj postoje tri institucije vezane za letenje dronom i bez njihovih odredbi nije moguće legalno upravljati bespilotnim zrakoplovima. Prva institucija jest CCAA – Hrvatska Agencija za civilno zrakoplovstvo. Ona regulira Uredbu (EU) 2019/945 koja govori o sustavima bespilotnih zrakoplova i operatorima sustava bespilotnih zrakoplova trećih zemalja te Uredbu (EU) 2019/947 koja govori o pravilima i postupcima za rad bespilotnih zrakoplova.

Prema novim propisima Europske Unije postoje tri glavne kategorije bespilotnih letjelica. Govorimo o otvorenoj, posebnoj i certificiranoj kategoriji . Usredotočimo se na najčešću, otvorenu kategoriju, koja se dijeli na potkategorije A1, A2 i A3.

Ako letimo u kategoriji A1 otvorene kategorije samoizgrađenim zrakoplovom ili zrakoplovom klase C0 (oba mase manje od 250 grama i brzine manje od 19 m/s), smijemo prelijetati pojedince neuključene u operacije, ali NE i mnoštva ljudi. 

Ako letimo u potkategoriji A1 otvorene kategorije zrakoplovom mase C1 (čija je masa manja od 900 grama i brzina manja od 19 m/s), ne smijemo prelijetati pojedince neuključene u operacije niti mnoštva ljudi.

Za A1 kategoriju potrebno je položiti online ispit, imati policu osiguranja i svaki let prijavljivati putem AMC aplikacije.

Letenje u potkategoriji A2 otvorene kategorije dozvoljeno je samo zrakoplovima klase C2 (čija je masa manje od 4 kg) i njime također ne smijemo prelijetati pojedince neuključene u operacije niti mnoštva ljudi. Osim toga, u ovoj potkategoriji najmanja dozvoljena horizontalna udaljenost zrakoplova od osoba neuključenih u operacije je 30 metara.

Za A2 kategoriju obavezna je registracija operatora i odgovarajuće osposobljavanje udaljenih pilota s dva ispita (online ispit i ispit u Hrvatskoj agenciji za Civilno zrakoplovstvo.) Također, obavezna je polica osiguranja i prijava leta na AMC portal.

Letenje u potkategorijama A3 otvorene kategorije dozvoljeno je isključivo daleko od naseljenih mjesta i ljudi te na najmanjoj horizontalnoj udaljenosti od 150 metara od područja namijenjenog stanovanju, trgovini, proizvodnji ili rekreaciji.

Najmanja dozvoljena visina leta za zrakoplove s posadom je 150 metara od razine tla, stoga je najveća dozvoljena visina leta za bespilotne zrakoplove, tj. dronove 120 metara od tla. Više od toga je izuzetno opasno i nezakonito!

Druga institucija vezana uz letenje dronom jest HKZP – Hrvatska kontrola zračne plovidbe koja kontrolira cjelokupni zračni prostor Republike Hrvatske i sve sudionike u zračnom prometu. Ako želimo letjeti dronom, obavezni smo prijaviti i rezervirati let kontroli leta na AMC portalu.

I treća, ali nikako ne najmanje bitna institucija jest DGU – Državna Geodetska uprava koja provodi Uredbu o snimanju iz zraka.  Naime, ako želimo snimati dronom, moramo prvo izvaditi dozvolu za snimanje iz zraka, no:

”Nova pravila ne utječu na hrvatsku specifičnost da nitko ne smije iz zraka snimati cjelokupni teritorij, neovisno za koje potrebe (hobi ili profesionalno), osim ako se radi o pravnom subjektu koji je registriran za takvu djelatnost !!!

Pojednostavljeno, kao privatna osoba i pravna osoba koja je neregistrirana za djelatnost snimanja iz zraka, ne možemo legalno snimati ili fotografirati, a samim time ni objavljivati tako snimljen materijal. Velika većina trenutno dostupnog materijala koje kruže bespućima Interneta su snimljene i objavljene nelegalno.” (izvor: leramis.hr)

Postoji iznimka, a to je članak 5. stavka (3) koji govori o  legalnom snimanju za potrebe vlasnika tj. snimanje vlastite imovine i objava bez odobrenja DGU.

Svako nelegalno snimanje dronom se kažnjava, zato je vrlo važno, ukoliko nemate sve potrebne dozvole, prepustiti snimanje iz zraka u ruke profesionalcima.

Naša tvrtka ima registrirane te osigurane bespilotne letjelice, a naši zaposlenici položene ispite za osposobljavanje udaljenih pilota u potkategorijama A2 te A1/A3 otvorene kategorije!

Kroz godine, bespilotnim letjelicama snimali smo razne sportske i glazbene događaje, kako u Hrvatskoj, tako i širom Europske Unije, a zadovoljstvo klijenata najbolji je pokazatelj da radimo dobar posao. Ako želite podići svoj event na jedan veći nivo i upotpuniti ga sa snimakama iz zraka, javite nam se s punim povjerenjem, a mi ćemo se pobrinuti za svu potrebnu papirologiju koja bi vam inače zadavala brojne glavobolje.